ПЛАНИНАРСКО СМУЧАРСКО ДРУШТВО „СТРАЖИЛОВО“

 

ПСД „Стражилово“ је основано 1926. године као друго планинарско друштво у Војводини. Током своје дуге историје, карловачки планинари су пењали многе планине у држави и региону али и Алпе, Кавказ, Килиманџаро, Химелаје...

veliki stolac 1673

Успешно се неговала смучарска секција, а касније и орјентиринг. Данас не постоји велика заинтересованост за планинарство у Сремским Карловцима али малобројни чланови и даље успевају да походе врхове многих планина. Наши чланови учествују у бројним маратонима, групним шетњама, такмичењима у орјентацији, организују шетње и високогорске туре, рафтинг и друге активности у природи.

ИСТОРИЈАТ

 

Планинско друштво „Стражилово“ из Сремских Карловаца основано је 1926 године, две године након оснивања првог војвођанског планинског друштва „Фрушка гора“. За првог председника је избран професор карловачке гимназије Панајот Миодраговић. У почетку је рад друштва био заснован на излетима у околину до Вилине водице, Гргетега, Вучјег дола и Иришког Венца са упознавањем флоре и морфолошке грађе источних делова Фрушке горе. Убрзо су се карловчани отиснули до Јулијских алпа, Триглава и Швајцарских глечера. Са излетима,високогорским успонима необично је било популарно и скијашко трчање и спуст где су чланови ПД „Стражилово“ поститизале врхунске резулатате.

alp

По завршетку другог светског рада, 1949.године се оснива иницијативни одбор за обнову рада друштва са инг Лазаром Маширевићем, проф. Димитријем Јанковићем, проф. Иваном Мутибарићем, Пајом Хорватом и другима. Тек по одобрењу надлежних покрајинских органа , друштво званично започиње са радом 1951. Године. Првих година послератног развоја друштво је усмерило свој рад на обнову планинарских домова на Стражилову (Чардак, Хотел) са ретким излетима у ближу околину.

Средином шездесетих друштво броји скоро 500 чланова, првенствено карловачке омладине, која је у секцијама за оријентацију, алпинизам и скијање постиже велике резулатате у покрајини и Југославији.

1962 године започиње изградња новог планинарског дома који је ангажавао све друштвене капацитете, улагајући огроман труд, друштво полако себе исрцпљује и крајем шездесетих скоро престаје са радом.

rafting river

1973. Године на иницијативу Радивоја Ковачевића и Ђорђа Вуковића, друштво обновља рад и превасходне акције су му на пољу оријентације али се настављају и занимњиве планинарске активности од успона на Триглав и Олимп до одласка на Високи Атлас и Хималаје.

1985. године се издвајау оријентирци па даља активност је усмерена ка бројне излете у околину са карловачким основцима, учествовање на високогорским турама,планинарским маратонима и планинарским слетовима. Обновља се рад планинарског дома који је данас најзначајнији планинарски објекат на Фрушкој гори.

КАРТА - ПД СТРАЖИЛОВО

 


Погледај мапу детаљније

ГАЛЕРИЈЕ

 

ЛИНКОВИ

 
Sremski Karlovci grb opstina turizam vojvodina srbija grbekoloski centar grb ekonp Fruska gora nacionalni park grbturizam srbija grbe novine grb
pss grbps viline vode grbzeleznicar grbjelenak grb
 
 • namenski racun

 • ДОНАТОРИ

 • КОНТАКТ

  • АДРЕСА:Трг Бранка Радичевића бр. 7, 21205 Сремски Карловци
  • ТЕЛЕФОН: 063/526638 Жељко 063/8079337 Бране
  • Е-MAIL: strazilovo@yahoo.com
 • МАПЕ

   Ауто-карта Србије

   Ауто-карта Војводине

   Ауто-карта Фрушке горе

   Карта Фрушке горе

   Карта маратона

   Ознаке и маркације

 • ПРИЈАТЕЉИ

   Erste bank Srbija

   sim novi sad srbija

   Eding plus Novi Sad

   bukvalist bukva list

   pokret gorana

   ekoloski centar eko centar

 • СЕРВИС