СТРАЖИЛОВЦИ НА ЧВРСНИЦИ 2014.

17.09.2014.Posted by Зоран Јаковљев

 

Шесторо чланова Планинарског смучарског друштва „Стражилово“ из Сремских Карловаца, заједно са са још троје планинара, по једним из ПД „Нафташ“ из Новог Сада, ПД „Победа“ из Београда и ПК „Рунолист“ из Јагодине учествовало је на високогорској акцији на планини Чврсница у Босни и Херцеговини. Акцију је организовало карловачко друштво, а реализована је у периоду од 13. до 17. августа. Укупно је освојено три врха преко 2.000 метара надморске висине - Плочно (2.228), највиши врх Чврснице, а затим врхови Велики Вилинац (2.118) и Дрињача (2.038). Ово је трећа у низу високогорска акција у организацији ПСД „Стражилово“ у 2014. години, после успона на Мусалу (2.925), највиши врх Балканског полуострва, и трекинга на Зеленгори где је освојен врх Брегоч (2.014) као и неколико нижих врхова.


Највећи успех направљен је 14. августа када је изведен успон из кањона реке Грабовица (220) до планинарског дома Вилинац (1.960) приликом чега је за око 10 сати пењања уз доста проблема савладана висинска разлика већа од 1.700 метара. Ова стаза је отворена за планинаре само од 1. јуна до првог снега, изузетно је захтевна и стрма, изискује висок ниво концентрације и кондиционе спремности, а води преко највише стене на Балкану – Велики кук - високе око 1.300 метара. Део стазе у самој стени покривен је челичним сајлама, хватиштима, газиштима и лотрама, што се у планинарству популарно назива „Via ferrata“ или „Челични пут“ и карактеристичан је за Доломите и читав алпски регион. У њеном савладавању које је трајало око 3 сата, била је неопходна добра техника пењања, а коришћени су алпинистички шлем, појас, прусик и карабињери, као специјална опрема за само-обезбеђивање. Додатну опасност на овој стази представљала је могућност одрона камења и појаве лавине. Међутим, испоставило се да је планинарима највише потешкоћа задавала тежина опреме, јер су на леђима носили велике транспортне ранчеве са храном и комплетном опремом за вишедневно биваковање. Након изласка из стеновитог дела стазе уследио је стрм успон кроз шумовите, травнате и камените терене. Тада су настали додатни проблеми са умором, дехидратацијом и грчевима у мишићима код троје карловачких планинара, који су били приморани да се крећу спорије од остатка групе. Поред свих тих проблема, уз међусобно помагање и уз велику помоћ двојице локалних планинара, чланова ПСД „Вилинац“ из Јабланице, цела група је ипак успела да се дође до зацртаног циља. Нажалост, ово се одразило на даљи ток акције, па је 15. августа предвиђени успон на највиши врх успешно извело осам од девет чланова тима.Организатор Жељко Фекете сматра да је акција на Чврсници до сада најзахтевнији поход ове генерације карловачких планинара. На овој акцији се показало колико значи добра припрема за успон, поштовање свих процедура и правилно распоређено оптерећење ранца, те су мање искусни планинари имали прилике да много науче на сопственим грешкама.


Посебно је занимљиво било видети опасни Сигмундов кулоар, геолошки локалитет Хајдучка врата и освежити се у глечерском језерцету Црвењак, које је смештено на висини од 2000 метара. На крају, поред одличних временских услова за пењање и изузетних пејзажа, потребно је истаћи љубазност и срдачност домаћина који су се трудили да карловачким планинарима пруже све неопходне информације за кретање по планини и одличне услове за боравак у планинарском дому Вилинац.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

ЛИНКОВИ

 
Sremski Karlovci grb opstina turizam vojvodina srbija grbekoloski centar grb ekonp Fruska gora nacionalni park grbturizam srbija grbe novine grb
pss grbps viline vode grbzeleznicar grbjelenak grb
 
  • СЕРВИС